Povinnosť dodávok plynu sa nedotkne strategických zásob iných štátov

27.09.2022 Bratislava

Bratislava 27. septembra (TASR) - Povinnosť dodávok plynu určeným odberateľom za stanovené ceny v čase núdze sa nemá vzťahovať na strategické zásoby iných štátov uložené v zásobníkoch na území Slovenska. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o energetike zverejneného v spoločnej správe z rokovania výborov Národnej rady (NR) SR. Rovnako sa táto povinnosť nebude vzťahovať ani na základnú náplň zásobníka.

"Zásobníky plynu nachádzajúce sa na území SR sú zásobníkmi, ktoré vznikli z odťažených plynových ložísk. Základným predpokladom existencie a fungovania takýchto zásobníkov plynu je neustále udržiavanie geológiou stanoveného množstva plynu v zásobníku," uviedli poslanci v spoločnej správe výborov k novele zákona o energetike. Výnimka pre plyn, ktorý je uskladnený pre potreby strategických zásob iného členského štátu, je zasa podľa poslancov v súlade so základnými princípmi solidarity, na ktorej sú postavené pravidlá týkajúce sa bezpečnosti dodávok plynu.

Návrh novely zákona o energetike, ktorý uplynulú stredu (21. 9.) schválila vláda, má posilniť kompetencie štátu v stave energetickej núdze. "Účelom návrhu zákona je zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov prostredníctvom návrhu všeobecného hospodárskeho záujmu," uviedol rezort hospodárstva. Národná rada SR o novele rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.
 

Vyberte región

mark